بسمه تعالی

مقدمه

شیوه‌نامه حاضر در راستای تشریح سیاست‌های حمایتی کانون مدیریت دارایی‌های فکری از درخواست‌های ثبت اختراع در فاز ملی کشورهای خارجی برای اشخاص حقوقی (دانشگاه‌ها و شرکت‌ها) تدوین شده است.

 ماده1تعاریف

برای رعایت اختصار، تعاریف ذیل در شیوه‌نامه حاضر استفاده می‌شود.

1-1 کانون

منظور کانون مدیریت دارایی‌های فکری به‌عنوان نهاد مرتبط معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری است که در این شیوه‌نامه به اختصار کانون نامیده می‌شود.

2-1 کارگزار

منظور شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات مالکیت فکری است که از طرف کانون تأیید و معرفی می‌شوند.

3-1 سامانه

منظور سامانه برخط کانون ذیل سامانه یکپارچه خدمات معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری است (این سامانه در حال حاضر در حال طراحی است و تا زمان بهره‌برداری از آن درخواست‌ها از طریق پست الکترونیکی IPMC.foreign@isti.ir قابل ارسال است).

4-1 اختراع

اختراع محصول، فرآیند یا روشی است که راه‌حل نوینی برای انجام کاری ارائه می‌دهد یا راهکار فنی جدیدی  به‌منظور حل مشکل فنی پیشنهاد می‌کند و با الزامات ثبت اختراع انطباق دارد.

5-1 گواهی ثبت اختراع (پتنت)

گواهی ثبت اختراع سندی مبنی بر اعطای حق مالکیت به مالک اختراع توسط اداره ثبت اختراع است که به ‌موجب آن مالک این توانایی را دارد تا در کشوری که اختراع خود را ثبت نموده‌ است برای مدتی معین از بهره‌برداری دیگران از آن ‌ممانعت به عمل آورد.

6-1 درخواست

منظور درخواست حمایت از خدمت ثبت اختراع در فاز ملی کشور خارجی است که از طریق سامانه (پست الکترونیکی) به کانون ارسال می‌شود.

7-1 متقاضی

منظور تمامی افراد حقیقی و افراد حقوقی اعم از سازمان‌ها، شرکت‌ها، دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها، پارک‌های علم‌و‌فناوری، مراکز رشد، استارت‌آپ‌ها و غیره است که درخواست خود را در سامانه (پست الکترونیکی) می‌نماید.

8-1 متقاضی رابط

متقاضی ارسال‌کننده درخواست به نمایندگی از تمامی متقاضیان (اشخاص حقیقی و حقوقی) به‌عنوان ‌رابط مسئولیت تمامی ارتباطات با کانون و کارگزار را بر عهده دارد و متعهد به رعایت تمامی حقوق مخترع و مالک تقاضانامه است. ضروری است تمامی مکاتبات با کانون از طریق سامانه کانون (پست‌ الکترونیکی) صورت پذیرد.

9-1 اظهارنامه  PCT

منظور اظهارنامه‌ای است که از طریق معاهده همکاری پتنت (Patent Cooperation Treaty) یا PCT به ثبت رسیده است و حق‌تقدم ادعاهای اظهارنامه را به مدت ۳۰ ماه از تاریخ حق تقدم در بیش از ۱۵۰ کشور عضو معاهده برای متقاضی حفظ می‌کند.

10-1 تاریخ حق تقدم

منظور تاریخ Priority Date درج‌شده در اظهارنامه PCT یا در صورت عدم وجود حق تقدم، تاریخ تشکیل پرونده PCT (Filing Date) می‌باشد.

11-1 ثبت اختراع در فاز ملی کشور خارجی

منظور تشکیل پرونده برای اظهارنامه PCT در یک یا چند اداره ثبت اختراع کشورهای عضو معاهده به‌منظور دریافت گواهی ثبت اختراع در آن کشور است. متقاضی می‌تواند در راستای تجاری‌سازی اظهارنامه پس از شناسایی بازارهای اصلی و شناسایی بازار هدف و پیش از اتمام مهلت 30 ماهه اظهارنامه PCT نسبت به ثبت در فاز ملی کشور خارجی مورد نظر اقدام نماید.

ماده 2 شرایط درخواست مورد حمایت

1-2 الزامات اظهارنامه PCT:

درخواست ثبت اختراعی برای ثبت در فاز ملی کشور خارجی مورد حمایت قرار می‌گیرد که اظهارنامه PCT آن به ثبت رسیده باشد و همچنین دارای شرایط زیر باشد:

1-1-2 از تاریخ حق تقدم اظهارنامه PCT بیش از 24 ماه نگذشته باشد.

2-1-2 ثبت اظهارنامه PCT قبلا مورد حمایت کانون قرار گرفته باشد و یا فرایند نگارش متن اختراع و ادعانامه اظهارنامه PCT توسط کارگزاران مورد تایید کانون انجام شده باشد.

تبصره 1- در صورتی که ثبت اظهارنامه PCT توسط کارگزاران مورد تایید کانون انجام شده باشد اما مورد حمایت کانون قرار نگرفته باشد و یا گزارش جستجوی نوآوری برای آن توسط کانون انجام نشده باشد، دریافت خدمت گزارش جستجوی نوآوری و احراز شرایط پتنت شدن پیش از ثبت درخواست برای ثبت در کشور خارجی الزامی است.

تبصره 2- در صورتی که فرایند نگارش و ثبت اظهارنامه PCT توسط کارگزاران مورد تایید کانون انجام نشده باشد، کیفیت نگارش متن اختراع و ادعانامه اظهارنامه PCT می‌بایست مورد بررسی قرار گیرد. در صورت مورد تایید قرار گرفتن کیفیت نگارش، دریافت خدمت گزارش جستجوی نوآوری و احراز شرایط پتنت شدن الزامی است.

3-1-2 اظهارنامه PCT منتشر شده باشد و گزارش جستجوی اولیه و اظهارنظر مکتوب آن در دسترس باشد.

4-1-2 اظهارنامه PCT به لحاظ قوانین ثبت اختراع، شرایط و الزامات ثبت در کشور خارجی مورد درخواست را احراز نماید.

2-2 برنامه توجیهی برای تجاری‌سازی

کشور مورد درخواست برای ثبت جز کشورهای عضو معاهده PCT باشد و هم‌چنین فرصت سرمایه‌گذاری و بازاریابی مطابق با گزارش مطالعه بازار مورد تأیید کانون در آن کشور وجود داشته باشد.

محصول/فرایند ادعا شده در اظهارنامه PCT، تجاری‌سازی شده باشد و یا برنامه مشخص تجاری‌سازی برای آن طی جلسه بررسی طرح توجیهی به کانون ارائه گردد.

تبصره 3- ثبت اظهارنامه در فاز ملی کشور آمریکا صرفا برای اظهارنامه‌ای مورد حمایت قرار می‌گیرد که موضوع آن جز فناوری‌های راهبردی یا نوظهور باشد.

 ماده 3میزان و نحوه حمایت کانون

سهم حمایتی کانون از هزینه خدمت ثبت اختراع در فاز ملی کشور خارجی به شرح ذیل است:

1- دانشگاه‌ها: به میزان 70 درصد تا سقف 350 میلیون تومان

2- شرکت‌ها: به میزان 50 درصد تا سقف 250 میلیون تومان

متقاضی موظف است پس از ارجاع درخواست به کارگزار معرفی‌شده، نسبت به پرداخت سهم خود به کارگزار اقدام نماید. سهم حمایتی کانون پس از انجام خدمت به کارگزار پرداخت خواهد شد.

تبصره 4- سقف حمایت کانون برای دانشگاه‌ها بسته نوع دانشگاه 1 تا 5 مورد در سال و برای شرکت‌ها بسته به نوع شرکت ۱ تا 2 مورد در سال خواهد بود.

تبصره 5- در صورت انعقاد توافق نامه همکاری اشخاص حقوقی (اعم از دانشگاه، شرکت) با کانون میزان حمایت قابل افزایش خواهد بود.

تبصره 6- تعهدات کانون/کارگزار از نوع تعهد به ‌وسیله است و به‌هیچ‌وجه موفقیت فرآیند اعطای گواهی ثبت اختراع را تضمین نمی‌کند.

ماده 4 فرایند اجرایی

 1-4 ارسال درخواست به کانون

ارسال درخواست به کانون توسط متقاضی رابط و تنها از طریق پست الکترونیکی به نشانی ipmc.foreign@isti.ir امکان‌پذیر است. برای ارسال درخواست می‌بایست فرم درخواست شامل اطلاعات درخواست و اطلاعات مخترعان و مالکان درخواست به‌همراه مستندات موردنیاز به‌طورکامل ارسال گردد. لازم به ذکر است حتما در عنوان پست الکترونیکی ارسالی «درخواست ثبت فاز ملی کشور خارجی» درج گردد.

هنگام ارسال درخواست متقاضی رابط موظف است در فرم درخواست، نسبت به انتخاب و معرفی کارگزار مورد نظر خود از میان کارگزاران اعلام‌شده در سایت کانون برای این خدمت اقدام نماید.

تبصره 7- متقاضی موظف است نسبت به بررسی‌های لازم از نظر زمینه فنی اختراع، کشور خارجی مورد درخواست، مدت زمان انجام خدمت، هزینه خدمت و سایر شرایط موردنظر خود برای انتخاب کارگزار اقدام نماید. پس از ارجاع درخواست به کارگزار معرفی‌شده از سمت متقاضی رابط، تغییر کارگزار امکان‌پذیر نمی‌باشد.

2-4 بررسی اولیه

پس از ارسال درخواست توسط متقاضی رابط، درخواست توسط کانون مورد بررسی اولیه قرار گرفته و در صورت نیاز به اصلاح یا تکمیل اطلاعات، اعلام نقص به متقاضی رابط از طریق پست الکترونیکی اطلاع داده خواهد شد. متقاضی رابط نیز موظف است ظرف مدت 10 روز نسبت به رفع نقص درخواست اقدام نماید. در صورتی‌که درخواست ارسالی شرایط مورد حمایت کانون را مطابق با ماده 2 شیوه‌نامه حاضر داشته باشد، درخواست مورد تایید قرار گرفته و برای انجام خدمت به کارگزار معرفی‌شده ارجاع داده خواهد شد.

تبصره 8- عدم رفع نقص درخواست توسط متقاضی رابط در مهلت تعیین‌شده، به منزله انصراف متقاضی از درخواست تلقی خواهد شد.

3-4 ارجاع درخواست به کارگزار

انجام خدمت ثبت اختراع در فاز ملی کشور خارجی توسط کارگزاران مورد تأیید کانون که قرارداد عدم افشا (NDA)  دارند، صورت می‌گیرد. در صورت مورد تایید قرار گرفتن درخواست در بررسی اولیه کانون، درخواست به کارگزار معرفی‌شده ارجاع داده شده و پس از بررسی و موافقت کارگزار، انجام خدمت صورت خواهد گرفت.

تبصره 9- متقاضی موظف است پس از اعلام نتیجه حمایت کانون و ارجاع درخواست به کارگزار، نسبت به برقراری ارتباط و همکاری کامل با کارگزار انتخاب‌شده اقدام نماید؛ در غیر این‌صورت، کانون هیچ‌گونه مسئولیتی در قبال اتمام مهلت‌های قانونی و از بین رفتن حق‌تقدم درخواست ندارد.

تبصره 10- کانون در خصوص توافق بین متقاضی و کارگزار از قبیل انعقاد قرارداد و سایر شرایط انجام خدمت هیچگونه مسئولیتی نداشته و عدم همکاری یا عدم توافق متقاضی با کارگزار، به منزله انصراف متقاضی از درخواست تلقی خواهد شد.

 ماده5نقض موارد قانونی

کانون در موارد ذیل مجاز است که متقاضی را جریمه یا محروم نماید و یا از طرق قانونی و متناسب با نقض، اقدامات و پیگیری‌های لازم را انجام دهد و تقاضانامه مربوطه را از روند حمایت خارج کند:

1-5 تقلب علمی و ارسال تصاویر و دستاوردهای دیگران به کانون (هرچند با کسب رضایت کامل آن‌ها)؛

2-5 اعلام نکردن اسامی تمامی متقاضیان (مخترع و مالک) در تقاضانامه ارسالی؛

3-5 هرگونه عدم همکاری یا ایجاد اخلال در فرایندهای این کانون و یا کارگزاران آن؛

4-5 عدم رعایت مفاد شیوه‌نامه و قراردادهای منعقد شده بین کانون/کارگزار و متقاضی.

 ماده 6 تصویب و اجرا

این شیوه‌نامه در 1 مقدمه، 6 ماده و 10 تبصره در اردیبهشت ماه سال 1403 تدوین شده و به تصویب کمیته‌ اجرایی کانون رسیده است و از همان تاریخ قابل اجرا است.

//isti.ir/XPxk