بسمه تعالی
مقدمه
شیوهنامه حاضر در راستای تشریح سیاستهای حمایتی کانون مدیریت داراییهای فکری از درخواستهای ثبت طرح صنعتی در یک کشور خارجی برای شرکتها تدوین شده است.
ماده 1تعاریف
برای رعایت اختصار، تعاریف ذیل در شیوهنامه حاضر استفاده میشود.
1-1 کانون
منظور کانون مدیریت داراییهای فکری بهعنوان نهاد مرتبط معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری است که در این شیوهنامه به اختصار کانون نامیده میشود.
2-1 کارگزار
منظور شرکتهای ارائهدهنده خدمات مالکیت فکری است که از طرف کانون تأیید و معرفی میشوند.
3-1 سامانه
منظور سامانه برخط کانون ذیل سامانه یکپارچه خدمات معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری است (این سامانه در حال حاضر در حال طراحی است و تا زمان بهرهبرداری از آن درخواستها از طریق ایمیل IPMC.foreign@isti.ir قابل ارسال است).
4-1 درخواست
منظور درخواست حمایت از خدمت ثبت طرح صنعتی در یک کشور خارجی است که از طریق سامانه (پست الکترونیکی) به کانون ارسال میشود.
5-1 متقاضی
منظور شرکت مالک طرح صنعتی است.
6-1 متقاضی رابط
منظور متقاضی ارسالکننده درخواست به نمایندگی از شرکت متقاضی بهعنوان رابط مسئولیت تمامی ارتباطات با کانون و کارگزار را بر عهده دارد و متعهد به رعایت تمامی حقوق متقاضیان درخواست است.
7-1 طرح صنعتی
منظور شکل یا ترکیبی از شکلها، رنگها، یا تزئینات، یا ترکیبی از اینها است که به یک محصول صنعتی یا مصنوعات دستی، ظاهر یا شکل ویژهای میدهد و قابل ثبت است. طرح صنعتی میتواند شامل طرح ظاهری محصول، طرح بستهبندی محصول، طرح گرافیکی محصول، یا طرح صنعتی یک فرآیند تولید باشد.
ماده 2 شرایط درخواست مورد حمایت
درخواستی برای ثبت طرح صنعتی خارجی مورد حمایت قرار میگیرد که به لحاظ قوانین بینالمللی و قوانین کشور مورد درخواست ثبت طرح صنعتی، شرایط و الزامات ثبت را احراز نماید.
تبصره 1- درخواستی که به هر زبانی در هر نقطهای از جهان از طریق انتشار کتبی یا شفاهی (در قالب ثبت طرح صنعتی، بروشور و کاتالوگ، همایش، نمایشگاه، خبر، کنفرانس، مقاله و غیره) یا استفاده عملی افشا شده باشد، مورد حمایت قرار نمیگیرد.
تبصره 2- در صورتی که اظهارنامه طرح صنعتی قبلا در کشور ایران یا دیگر کشورها به ثبت رسیده باشد، از زمان ثبت اظهارنامه آن نباید بیش از 3 ماه گذشته باشد.
ماده 3 میزان و نحوه حمایت کانون
سهم حمایتی کانون از هزینه خدمت ثبت طرح صنعتی خارجی به میزان 60 درصد تا سقف 60 میلیون تومان برای شرکتهای بزرگ و شرکتهای سرامد صادراتی است.
متقاضی موظف است پس از ارجاع درخواست به کارگزار معرفیشده، نسبت به پرداخت سهم خود به کارگزار اقدام نماید. سهم حمایتی کانون پس از انجام خدمت به کارگزار پرداخت خواهد شد.
تبصره 3- سقف حمایت کانون برای شرکتهای بزرگ 2 مورد در سال و برای شرکتهای سرامد صادراتی 5 مورد در سال خواهد بود.
تبصره 4- تعهدات کانون/کارگزار از نوع تعهد بهوسیله است و بههیچوجه موفقیت فرآیند ثبت و اعطای گواهی طرح صنعتی را تضمین نمیکند.
ماده 4 فرایند اجرایی
1-4 ارسال درخواست به کانون
ارسال درخواست به کانون توسط متقاضی رابط و تنها از طریق پست الکترونیکی به نشانی ipmc.foreign@isti.ir امکانپذیر است. برای ارسال درخواست لازم است فرم درخواست شامل فرم اطلاعات درخواست و اطلاعات متقاضی بههمراه مستندات موردنیاز بهطورکامل ارسال گردد. لازم به ذکر است حتما در عنوان ایمیل ارسالی «درخواست ثبت طرح صنعتی خارجی» درج گردد.
هنگام ارسال درخواست متقاضی رابط موظف است در فرم درخواست، نسبت به انتخاب و معرفی کارگزار مورد نظر خود از میان کارگزاران اعلامشده در سایت کانون برای این خدمت اقدام نماید.
تبصره 5- متقاضی موظف است نسبت به بررسیهای لازم از نظر مدت زمان انجام خدمت، هزینه خدمت و سایر شرایط موردنظر خود برای انتخاب کارگزار اقدام نماید. پس از ارجاع درخواست به کارگزار معرفیشده از سمت متقاضی رابط، تغییر کارگزار امکانپذیر نمیباشد.
2-4 بررسی اولیه
پس از ارسال درخواست توسط متقاضی رابط، درخواست توسط کانون مورد بررسی اولیه قرار گرفته و در صورت نیاز به اصلاح یا تکمیل اطلاعات، اعلام نقص به متقاضی رابط از طریق پست الکترونیکی اطلاع داده خواهد شد. متقاضی رابط نیز موظف است ظرف مدت 10 روز نسبت به رفع نقص اطلاعات اقدام نماید. در صورتیکه درخواست ارسالی شرایط مورد حمایت کانون را مطابق با ماده 2 شیوهنامه حاضر داشته باشد، درخواست مورد تایید قرار گرفته و برای انجام خدمت به کارگزار ارجاع داده خواهد شد.
تبصره 6- عدم رفع نقص اطلاعات توسط متقاضی رابط در مهلت تعیینشده، به منزله انصراف متقاضی از درخواست تلقی خواهد شد.
3-4 ارجاع درخواست به کارگزار
انجام خدمت ثبت طرح صنعتی خارجی توسط کارگزاران مورد تأیید کانون که قرارداد عدم افشا (NDA) دارند، صورت میگیرد. در صورت مورد تایید قرار گرفتن درخواست در بررسی اولیه کانون، درخواست به کارگزار معرفیشده ارجاع داده میشود. به منظور ثبت طرح صنعتی، کارگزار الزامات درخواست ثبت طرح صنعتی از قبیل طرح و شرح و توصیف آن، عدم خودافشایی، رعایت حق تقدم و شاخص جدید و اصیل بودن بر اساس استانداردها و شاخصهای فنی-حقوقی بررسی نموده و در صورت مورد تایید بودن، نسبت به تهیه اظهارنامه ثبت طرح صنعتی اقدام خواهد کرد.
تبصره 7- متقاضی موظف است پس از اعلام نتیجه حمایت کانون و ارجاع درخواست به کارگزار، نسبت به برقراری ارتباط و همکاری کامل با کارگزار انتخابشده اقدام نماید؛ در غیر اینصورت، کانون هیچگونه مسئولیتی در قبال اتمام مهلتهای قانونی و از بین رفتن حقتقدم درخواست ندارد.
تبصره 8- کانون در خصوص توافق بین متقاضی و کارگزار از قبیل انعقاد قرارداد و سایر شرایط انجام خدمت هیچگونه مسئولیتی نداشته و عدم همکاری یا عدم توافق متقاضی با کارگزار، به منزله انصراف متقاضی از درخواست تلقی خواهد شد.
ماده 5نقض موارد قانونی
کانون در موارد ذیل مجاز است که متقاضی را جریمه یا محروم نماید و یا از طرق قانونی و متناسب با نقض، اقدامات و پیگیریهای لازم را انجام دهد و درخواست مربوطه را از روند حمایت خارج کند:
1-5 تقلب علمی و ارسال تصاویر و دستاوردهای دیگران به کانون (هرچند با کسب رضایت کامل آنها)؛
2-5 اعلام نکردن اسامی تمامی متقاضیان در درخواست ارسالی؛
3-5 هرگونه عدم همکاری یا ایجاد اخلال در فرایندهای این کانون و یا کارگزاران آن؛
4-5 عدم رعایت مفاد شیوهنامه و قراردادهای منعقد شده بین کانون/کارگزار و متقاضی.
ماده 6تصویب و اجرا
این شیوهنامه در 1 مقدمه، 6 ماده و 8 تبصره در اردیبهشت ماه سال 1403 تدوین شده و به تصویب کمیته اجرایی کانون رسیده است و از همان تاریخ قابل اجرا است.